Co jeść przed biegiem?

Wybór tego, co jeść przed biegiem, nęka prawie każdego z nas, dopóki nie zorientujemy się w praktyce, co będzie dla nas najlepsze. A ponieważ ludzie inaczej tolerują żywność, nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania, jeśli chodzi o optymalny posiłek przedtreningowy. Niektórzy biegacze nie jedzą przed krótkimi lub łatwiejszymi biegami, podczas gdy inni wręcz wymagają posiłku, aby dobrze się czuć podczas biegu. To powiedziawszy, istnieją pewne ogólne wytyczne, których należy przestrzegać, przygotowując przekąskę lub faktyczny posiłek przedtreningowy.

Co jeść przed długim biegiem

Długie biegi są najczęściej definiowane jako trwające 60 minut lub dłużej Gdy przygotowujesz się do maratonu, lub półmaratonu, spora część twoich jednostek treningowych będzie wynosić właśnie co najmniej 60 minut.

To, co jesz przed długim biegiem, to dobra próba ubioru na śniadanie przedwczesne,

Długie biegi wymagają więcej energii niż krótsze biegi, co oznacza, że twoja przekąska lub posiłek będą większe i zajmą trochę więcej czasu. Dlatego Lizzie Kasparek dietetyk sportowy z Sanford Sports Science Institute. zaleca jedzenie na dwie do czterech godzin przed długim biegiem (tak samo jak przed faktycznym wyścigiem trwającym powyżej godzinę).

Skoncentruj się na spożywaniu jak największej ilości prostych węglowodanów, ponieważ właśnie one są preferowanym źródłem energii dla twojego organizmu. Dobre ich źródła to na przykład banany, płatki owsiane, pieczywo, miód. Proste węglowodany są najłatwiejszym źródłem energii dla organizmu.

Problemem może być bieganie wcześnie rano, jeśli chcemy zachować odpowiednią przerwę miedzy jedzeniem a treningiem. Może to oznaczać konieczność jeszcze wcześniejszego przebudzenia dla porannych biegaczy, ale opłaci się to, ponieważ będziesz mógł efektywniej wykonać swój trening. Ponadto zawsze możesz się obudzić, zjeść coś i wrócić do snu aż do czasu biegu.

Przykład: mała miska płatków owsianych z kilkoma plasterkami banana

Dla wrażliwych żołądków: pół białego bajgla z masłem orzechowym lub porcją białego ryżu

Co jeść przed treningiem sprinterskim/interwałowym

Taki trening często nie trwa dłużej niż 60 minut, ale jest o wiele bardziej intensywny niż wolniejsze, bieganie aerobowe. Z tego powodu Twoje ciało ponownie będzie potrzebowało węglowodanów prostych, mówi Kasparek, która zwraca uwagę, że warto dodać do takich węglowodanów źródło białka.

Musisz zapewnić swojemu ciału dostęp do prostych węglowodanów, które dostarczą mu energii z której może natychmiast korzystać, podczas intensyfikacji metabolizmu indukowanej przez wysiłek intensywny wysiłek sprinterski.

Przykład: grecki jogurt z jagodami lub bananem z masłem orzechowym lub garść suchych płatków zbożowych.

Dla wrażliwych żołądków: pół banana

Co jeść przed przebieżką

Rutynowe przebieżki nie wymagają faktycznego posiłku przedtreningowego – nawet tych, które trwały powyżej 60 minut.

Jeśli wybierasz się na szybką 30- lub 40-minutową przebieżkę i nie jadłeś od kilku godzin lub biegasz z rana na czczo, prawdopodobnie nic się nie stanie, jeśli faktycznego posiłku przedtreningowego.

Najlepiej jest zaplanować te łatwe przebiegi wokół normalnych przekąsek i posiłków. Na przykład po porannym biegu zjedz zwykłe śniadanie jako posiłek regeneracyjny, który będzie zawierał węglowodany plus odpowiednią porcję białka (15 do 25 gramów białka).

Jeśli biegasz po południu, postaraj się spożyć drugie śniadanie lub lunch około godzinę przed treningiem. Dostosuj trening tak, by kolejnym posiłkiem potreningowym był Twój obiad w celu optymalnej regeneracji.

To powiedziawszy, jeśli wiesz, że nie czujesz się komfortowo podczas biegania z pustym żołądkiem, zjedz coś drobnego jak pół banana lub łyżkę masła orzechowego. I pamiętaj, że wspominając o przebieżce, myślimy o bieganiu w spokojnym tempie, podczas którego możesz utrzymać swobodnie tempo oddechowe i możesz ewentualnie swobodnie prowadzić rozmowę.

Spróbuj: Jajka z tostem i koktajlem proteinowym, lub płatki owsiane na mleku, lub łosoś z ryżem i warzywami

Co jeść przed faktycznym wyścigiem

Susan Paul, fizjolog i dyrektor programu w Orlando Track Shack Foundation stwierdza, że przed wyścigiem w żadnym wypadku nie można eksperymentować i należy wybrać posiłek, który jest bogaty w węglowodany a jednocześnie jest dla nas odpowiednio strawny..

W przypadku krótszych odległości, takich jak 5 lub 10 kilometrów, śniadanie powinno być podobne do tego, co zjadłbyś przed treningiem interwałowym, ponieważ intensywność jest większa, a czas trwania wysiłku krótszy.

Na dłuższych dystansach, takich jak połowa lub pełny maraton, śniadanie – i czas, w którym je zjesz – powinno być podobne do tego, które spożywasz przed dłuższymi sesjami treningowymi, trwającymi ponad godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *