Co jeść przed treningiem?

Każdy biegacz doskonale wie, jak ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta, a dokładniej to, co zjadamy przed treningiem. Często szukamy informacji odnośnie tego, co doda nam energii, co pozwoli na dłużej zachować witalność, co nie zadziała na nasze ciało przeczyszczająco. Odpowiednie paliwo to rzecz podstawowa, jeśli chcemy by zaplanowany trening mógł odbyć się zgodnie z planem. Co więc jeść? Co omijać?

***

Kiedy mamy zaplanowany konkretny trening i musimy przed treningiem postawić na odpowiednie odżywienie, z pewnością podstawą są produkty, które mają niski indeks glikemiczny. To one sprawiają, że możemy uniknąć tak zwanej huśtawki glikemicznej, a więc gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi, a po chwili nagłego jego spadku. produkty o niskim indeksie powodują powolny wzrost tego cukru, co sprawia, że organizm otrzymuje taką energię w odpowiednich dawkach przez cały czas. Dzięki nim w trakcie biegania nie mamy tak zwanego końca paliwa, które powoduje, że reszta treningu odbywa się na totalnej rezerwie, w totalnym zmęczeniu i bez grama koncentracji. Posiłek przed treningiem najlepiej by był zjedzony około 1 – 2 godziny, bo nie będzie już tak ciążył na żołądku, a jednocześnie nie sprawi, że w trakcie poczujemy głód i spadek mocy. Co więc powinno w takim posiłku się znaleźć? 

Posiłek przed treningiem rano, a wieczorem

Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że posiłek przed treningiem nieco inaczej będzie wyglądał wtedy, gdy idziemy biegać rano, a zupełnie inaczej, gdy wybieramy na wieczorne truchtanie. Ze względu na to, że to co jemy ma zasadnicze znaczenie do tego, jak będzie wyglądał nasz trening, skupmy się dokładnie nad tym, co włożyć na talerz. 

 

  • jedzenie przed treningiem porannym

 

Przed bieganiem rano powinniśmy wybrać i węglowodany proste i węglowodany złożone. Te proste stanowić powinny około 10% pożywienia, bo mają one za zadanie ,,obudzić” nasz mózg. Złożone z kolei mają dostarczać nam podczas całego treningu odpowiednie pokłady energii. To właśnie one są paliwem i to właśnie na nich skupić powinniśmy się w sposób szczególny. Jeśli chodzi o białka i tłuszcze, tych w porannym śniadaniu powinno być jak najmniej i to jeszcze te znane naszemu organizmowi i dobrze przez niego tolerowane, tak, aby nie doprowadzić do żołądkowych rewolucji.

 Dla przykładu:

 

  •  jogurt naturalny, garść orzechów, szklanka truskawek, malin lub innych owoców
  • owsianka na wodzie lub mleku, jeśli dobrze ją trawimy i owoce oraz orzechy
  • kasza jaglana z masłem orzechowym
  • tosty z miodem

 

 

 

  • jedzenie przed treningiem po południu lub wieczornym

 

Jeśli wybieramy się na trening po południu lub wieczorem, wówczas samo przygotowanie posiłków wygląda zupełnie inaczej. Dlaczego? Bo przez cały dzień dostarczyliśmy już organizmowi to, co da nam paliwo, a więc przede wszystkim odpowiednia ilość węglowodanów złożonych. Tutaj nie musimy rozbudzić organizmu, nie musimy nakręcić go na wyższe obroty, nie musimy robić wiele, by mieć siłę na trening. Powinniśmy zjeść około 2 godziny przed bieganiem, a sam posiłek powinien być lekki i mniej kaloryczny. 

Dla przykładu:

 

  • kromka chleba z dżemem
  • wafle ryżowe z bananem

 

Podsumowanie

Posiłek jedzony przed treningiem, szczególnie ten poranny jest niezwykle ważny, dlatego też powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby odpowiednio go skomponować, tak, aby nie ciążył nam na żołądku, a jednocześnie by dostarczał nam potrzebne paliwo. Początkowi biegacze z pewnością metodą prób i błędów muszą sprawdzić, co okaże się być dla nich najlepsze, z kolei ci już wytrenowani dobrze wiedzą, co na nich działa, a co lepiej omijać szerokim łukiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *