Unikaj skażonej żywności

Wybieraj produkty żywnościowe jak najmniej zanieczyszczone, sprawdzając datę produkcji i datę przydatności do spożycia. Rozpatrując problem obecności zanieczyszczeń w żywności należy zdawać sobie sprawę, że niektórych nie sposób uniknąć. Dlatego też należy przy zakupie żywności korzystać ze źródeł, w których we właściwy sposób stosuje się nawożenie oraz środki ochrony roślin.

Należy wystrzegać się produktów spleśniałych, gdyż skażone są rakotwórczymi związkami produkowanymi przez pleśnie, a zepsute mięso spowodować może nawet śmierć. Żywność powstaje w środowisku człowieka, przenika zatem do niej wszystko, co się w nim znajduje. Na szczególną uwagę zasługują produkty pochodzenia zwierzęcego, które oprócz zanieczyszczeń wynikających ze skażenia naturalnego środowiska mogą wykazać dodatkowe skażenia biologiczne i chemiczne. Skażenia te mogą takie w odległej perspektywie być przyczyną niektórych chorób (np. nowotworowych bądź też choroby „wściekłych krów”).

Przeszło sto lat temu znana reformatorka zdrowia napisała: „Uczcie ludzi gotować i przyrządzać potrawy bez używania mleka i masła. Powiedzcie im, że nadejdzie czas, iż nie będzie rzeczą bezpieczną spożywanie jajek, śmietany lub masła ani mięsa, a to z tego powodu, że choroby zwierząt będą wzrastać proporcjonalnie do wzrostu przestępczości wśród ludzi. Niedaleki jest czas, że z powodu nieprawości rodzaju ludzkiego cały świat zwierzęcy będzie cierpieć od chorób, które trapią naszą ziemię.” Ellen G.White, 1848 r.