Wiosenna kuracja odmładzająca

Przystępując do wiosennej kuracji ziołowej rezygnujemy z przyprawiania potraw pieprzem i solą, a bierzemy w to miejsce garść świeżej, drobno posiekanej zieleniny. Zależnie od smaku stosować możemy pietruszkę, szczypiorek, rzeżuchę, liście selerów, szczaw, tymianek, majeranek, koper, por, lubczyk, szałwię, liście mięty lub melisy. Ziół tych nie należy gotować wraz z potrawami, lecz dodać do jedzenia na krótko przed podaniem na stół.

Zielony sos przyrządzony ze świeżych ziół jest doskonałym dodatkiem do „ziemniaków w mundurkach”, gotowanych jaj czy ryb.

Oto przepis: garść świeżych ziół, szczaw, szczypior, pietruszka, szałwia, koperek, 1 por i ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, 1/2 butelki gęstej śmietany, 1-2 łyżki soku cytrynowego lub kwasku cytrynowego.

Zioła umyć pod bieżącą wodą, odsączyć i drobno posiekać. Czosnek rozetrzeć drewnianą łyżką, por pokroić w cienkie paseczki i dobrze wymieszać z ziołami, śmietaną i sokiem cytrynowym (w tym przypadku
dodać można jeszcze szczyptę soli cebulowej, selerowej lub czosnkowej w zależności od upodobania). Zielonego sosu nie należy długo przechowywać – ponieważ zioła działają najlepiej w stanie zupełnie świeżym.

Młode liście mleczu usprawniają przemianę materii i regulują trawienie, a sok z dodatkiem pokrzywy świetnie oczyszcza krew. Po kuracji 4-6 tygodniowej zniknie zmęczenie, a cera i włosy nabiorą ładnego wyglądu.