Właściwy dobór produktów żywnościowych

Oto „złote”, ponadczasowe zasady żywienia, które zawsze winny być przestrzegane:

• właściwy dobór produktów żywnościowych winna cechować prostota i umiar;

• każdy posiłek dobrze jest poprzedzić surówką (owoce, jarzyny);

• mięso, ryby, jajka, należy traktować tylko jako sporadyczny dodatek do jarzyn, owoców , sałat, utartych bulw i korzeni, ziemniaków, produktów mlecznych i zbożowych oraz mleka;

• jedzenie nie znosi pośpiechu; trzeba koniecznie poświęcać więcej czasu na dobre żucie i mieszanie kęsów ze śliną. Dokładne i powolne jedzenie w znacznym stopniu ułatwia pracę żołądkowi;

• należy używać tylko świeżych i naturalnych produktów żywnościowych;

• dodawanie soli do potraw powinno być znacznie ograniczone, gdyż produkty żywnościowe zawierają wystarczające jej ilości;

• posiłki powinny być atrakcyjne: pociągający zapach, aromat i dobry smak przyrządzanych pokarmów przyśpieszają trawienie.

Brak umiaru w jedzeniu bywa często powodem rożnych chorób, dlatego w wielu przypadkach najlepszym lekarstwem jest post, polegający na powstrzymaniu się od jednego lub dwu posiłków. w celu umożliwienia przepracowanym narządom trawiennym od zyskania pełni sprawności. Dobrym rozwiązaniem problemu niedyspozycji żołądkowych jest również kilkudniowa dieta owocowa, która
bezboleśnie i szybko potrafi doprowadzić organizm do ładu.